Sustav za Upravljanje Gorivom: Ekonomično rješenje za
uštedu goriva i prevenciju krađe

Upravljanje gorivom ključno je za vozne parkove, posebno u logistici. Uštede od , čak i 1L/100km, donose značajne financijske benefite u tvrtki.

Gorivo predstavlja najveći pojedinačni trošak u upravljanju voznim parkom, a to posebno dolazi do izražaja u sektorima transporta i logistike. U prosjeku, kamion u floti mjesečno pređe oko 10 000 kilometara, trošeći pritom približno 30 litara goriva na svakih 100 kilometara. To implicira da čak i minimalna smanjenja potrošnje, poput 1 litre goriva na 100 kilometara, mogu rezultirati značajnim uštedama — u ovom slučaju, 100 litara goriva mjesečno ili 1200 litara goriva godišnje, što ima znatan financijski učinak na bilancu tvrtke.

Primjena visokokvalitetnih alata za mjerenje i softverskih rješenja za upravljanje potrošnjom goriva omogućuje tvrtkama identificiranje i rješavanje različitih problema. To uključuje situacije kao što su krađa goriva, neautorizirana upotreba vozila ili neefikasno ponašanje vozača, koje sve doprinosi nepotrebnom trošenju goriva. Kroz učinkovito upravljanje i analizu, tvrtke mogu značajno smanjiti svoje troškove goriva i poboljšati ukupnu operativnu učinkovitost.

U nastavku ćemo dublje istražiti različite metode i strategije koje tvrtke mogu primijeniti kako bi optimizirale potrošnju goriva i smanjile povezane troškove.

Litara Goriva Mjesečno

Litara Goriva Godišnje

€ min. ušteda po objektu

Kako osigurati precizno upravljanje gorivom u floti vozila?

  • Standardni podaci o mjerenju razine goriva – CAN BUS;
  • Senzor potrošnje goriva;
  • Senzor razine goriva visokog kapaciteta.

Počnite štedjeti na gorivu danas s našim sustavom za upravljanje gorivom! Kontaktirajte nas za više informacija!

Standardni podaci o razini goriva – CAN BUS

 • Što je CAN Bus? CAN bus (Controller Area Network) je standardizirani komunikacijski protokol koji se koristi u automobilima za omogućavanje komunikacije između različitih kontrolnih jedinica bez potrebe za centralnim računalom.
 • Kako radi? CAN bus omogućava prijenos informacija o razini goriva iz računala vozila do satelitskih sustava za praćenje.
 • Prednosti: Jednostavno za implementaciju jer se koristi postojeća infrastruktura vozila. Osim toga, omogućuje praćenje u stvarnom vremenu.
 • Manjkavosti: Tvornički ugrađeni senzori mogu imati pogrešku do 15%, a ne uzimaju u obzir “mrtve zone” unutar spremnika za gorivo.
upravljanje gorivom - zone spremnika za gorivo

Senzor potrošnje goriva | mjerač protoka goriva

 • Što je? Uređaj koji se montira na vozilo kako bi precizno mjerio potrošnju goriva.
 • Kako radi? Senzor mjeri količinu goriva koja protječe kroz sustav te šalje te podatke na jedinicu za praćenje.
 • Prednosti: Visoka točnost mjerenja, sposobnost praćenja potrošnje goriva u stvarnom vremenu.
 • Manjkavosti: Može biti skupo za instalaciju i održavanje.
mjerač protoka goriva za upravljanje gorivom

Mjerač protoka goriva

Senzor visokog kapaciteta za razinu goriva | sonda za gorivo

 • Što je? Sličan standardnom senzoru razine goriva, ali s većim kapacitetom i preciznošću.
 • Kako radi? Precizno mjeri razinu goriva unutar spremnika i šalje te podatke na jedinicu za praćenje.
 • Prednosti: Visoka preciznost i pouzdanost, idealno za vozila koja troše velike količine goriva.
 • Manjkavosti: Može biti skuplje u usporedbi s drugim opcijama.

Za postizanje najpreciznijih rezultata, preporučuje se kombinacija više metoda i alata. Također, važno je redovito provoditi kalibraciju i održavanje senzora kako bi se osigurala njihova točnost i pouzdanost. Uvođenjem ovakvog sustava za praćenje, tvrtke mogu značajno poboljšati upravljanje svojom flotom, optimizirati potrošnju goriva i smanjiti operativne troškove.

senzor razine goriva ili sonda za gorivo

Sonde za mjerenje razine goriva u spremniku

Točnost mjerenja potrošnje goriva u ovisnosti o tehnologiji mjerenja

%

CAN BUS

%

Sonda za gorivo

%

Mjerač protoka goriva

Ograničenja CAN bus sustava su razlog zbog kojeg se podaci iz ovog sustava obično koriste za upravljanje lakšim vozilima u floti, dok tvrtke koje se bave logistikom i upravljanjem hladnim lancem biraju naprednija tehnička rješenja poput mjerača protoka goriva i preciznih senzora za mjerenje razine goriva u svojim vozilima.

Putovanje FMLC-a kroz upravljanje flotama

Prije 10 godina: FMLC je započeo svoje putovanje u upravljanju flotama s glavnim ciljem zaštite vozila i goriva od unutarnjih krađa. Da bismo se suočili s tim izazovom, instalirali smo osnovne senzore za mjerenje razine goriva u rezervoare kamiona kako bismo pratili stanje, količinu i potrošnju goriva. Ti su senzori pokazivali približno 3% netočnosti u podacima, što se smatralo posljedicom ograničenja samih uređaja, procesa kalibracije i informacija o dolivanju goriva.

U to vrijeme, takva razina točnosti bila je prihvatljiva. Međutim, kako se tržište razvijalo i cijene goriva rasle, naši klijenti su postali sve zahtjevniji i ta razina netočnosti više nije bila zadovoljavajuća. Proizvođači hardvera su brzo reagirali na ove nove zahtjeve tržišta i počeli proizvoditi naprednije senzore za mjerenje razine goriva. Ovi novi senzori koriste digitalno sučelje i uzimaju u obzir različite varijable, kao što je temperatura goriva, kako bi pružili preciznija mjerenja. Naše analize pokazuju da upotreba ovih modernih senzora u logističkim flotama dovodi do točnosti podataka od oko 1%, što omogućuje tvrtkama da smanje količinu nekontroliranog goriva s 30 litara na 10 litara u spremniku od 1000 litara na jednom kamionu.

Razumijevanje značaja preciznih podataka za upravljanje gorivom u flotama različitih veličina

Razmotrimo koliko su točni podaci o potrošnji goriva ključni za flote od 10, 100, pa do 1000 vozila. Neovisno o veličini, svaka flota može drastično poboljšati upravljanje troškovima, smanjiti nepotrebne gubitke i povećati svoju učinkovitost uz pomoć preciznih informacija o potrošnji goriva.

Male Flote (10 vozila)

Bolje odluke: Male tvrtke mogu brzo primijeniti promjene i vidjeti izravne učinke na svoje poslovanje.

Prilagodba: Lakše se prilagoditi i iskoristiti prednosti smanjenja potrošnje goriva.

Srednje Flote (100 vozila)

Ekonomska učinkovitost: Uštede postaju značajnije; čak i mala smanjenja u potrošnji goriva mogu rezultirati velikim uštedama.

Operativna izvrsnost: Podaci pomažu u optimizaciji ruta i ponašanja vozača, što dovodi do bolje učinkovitosti.

Velike Flote (1000 vozila)

Strategijsko planiranje: Precizni podaci su ključni za dugoročno planiranje i strategijsko upravljanje resursima.

Održivost i odgovornost: Velike flote imaju značajan utjecaj na okoliš, stoga smanjenje potrošnje goriva direktno pridonosi održivosti i društvenoj odgovornosti.
Bez obzira na veličinu flote, imati pristup preciznim i pouzdanim podacima o potrošnji goriva znači imati kontrolu i moć za optimizaciju poslovanja, smanjenje troškova i povećanje konkurentske prednosti na tržištu.

Ključ točnosti podataka: Kalibracija senzora i rezervoara za gorivo

Za osiguravanje točnih podataka o potrošnji goriva, od ključne je važnosti provesti postupak kalibracije senzora za razinu goriva. Evo zašto je to tako bitno:

Smanjenje Pogrešaka:

Vrijeme i Izmjene: Senzori se mogu pomicati, svojstva goriva mogu se promijeniti, a oblik rezervoara može doživjeti deformacije tijekom vremena. Kalibracija pomaže u minimiziranju tih pogrešaka.

Pouzdanost Podataka: Proces kalibracije osigurava da podaci koje senzori pružaju ostaju pouzdani i precizni.

Postizanje Konzistentnosti:

Referentna Točka: Kalibracija postavlja jasnu osnovnu vrijednost za senzore, omogućujući konzistentna i točna očitanja kroz različita vozila i vremenska razdoblja.

Praćenje Trendova: Postojanje stabilne referentne točke ključno je za analizu trendova potrošnje goriva i uočavanje bilo kakvih neuobičajenih promjena ili neučinkovitosti.

Optimizacija i Ušteda:

Identifikacija Prekomjerne Potrošnje: Upravitelji flota mogu brže identificirati slučajeve gdje potrošnja goriva nije u skladu s očekivanjima, omogućujući im da brzo reagiraju.

Praćenje Učinkovitosti: Mjere za poboljšanje učinkovitosti potrošnje goriva mogu se praćenje tijekom vremena, pružajući jasne dokaze o učinkovitosti poduzetih akcija.

Sprječavanje Krađe:

Točne Razine Goriva: Kalibracija osigurava da su razine goriva koje se prikazuju točne, čime se olakšava uočavanje bilo kakvih odstupanja od očekivanih vrijednosti.

Proaktivne Mjere: Mogućnost brze identifikacije neobičnih promjena u razinama goriva omogućuje tvrtkama da poduzmu proaktivne mjere u sprječavanju i istraživanju krađa goriva.
Sve u svemu, proces kalibracije je ključan za osiguranje točnosti, pouzdanosti i konzistentnosti podataka o potrošnji goriva, što je od suštinske važnosti za optimalno upravljanje flotama, smanjenje troškova i povećanje učinkovitosti operacija.

FMLC modul za upravljanje gorivom

Modul za kontrolu goriva unutar sustava za GPS praćenje

Optimizirajte potrošnju goriva i spriječite krađu s našim visokokvalitetnim alatima i softverskim rješenjima za upravljanje gorivom. Zatražite demo danas!

Modernizacija telemetrijske opreme: Brže instalacije i bolji rezultati mjerenja

Nadogradnjom alata za upravljanje potrošnjom goriva na suvremenu tehnologiju, dobivate mnogo više od točnih i visokokvalitetnih podataka. Ova napredna tehnologija također omogućava bržu i efikasniju instalaciju senzora za razinu goriva, što znači da se vaša vozila brže vraćaju u promet, a vaša operativa postaje efikasnija.

Brže Instalacije, Manji Zastoji.

Primjer iz Prakse:

Prijašnji Proces: Instalacija i kalibracija dva senzora za razinu goriva na kamionu DAF XF (kapacitet spremnika 1485 litara) trajala bi do 6 sati.

Današnji Proces: S našim unaprijeđenim sustavom kalibracije, ovaj posao možemo obaviti za svega 2,5 sata.

Povećana Produktivnost

Tri Instalacije Dnevno: Svaki naš tehničar sada može obaviti tri instalacije dnevno, u usporedbi s jednom, kako je to bilo prije.

Više Vozila na Terenu: Vaši kamioni brže se vraćaju na ceste, što znači da možete obaviti više posla i povećati svoju produktivnost.

Financijske Uštede i Brži ROI

Smanjenje Troškova: Brže instalacije znače manje radnih sati i niže troškove rada.

Povrat Investicije: S bržim povratkom vozila u promet i povećanjem efikasnosti, vaša investicija u telemetrijsku opremu se brže isplati.

Suvremena tehnologija i napredna rješenja u području telemetrije donose ne samo točnije i pouzdanije podatke, već i značajne uštede vremena i novca, čineći vaše operacije učinkovitijima i konkurentnijima na tržištu.

Strategije za sprječavanje krađe goriva

Točni podaci o potrošnji goriva igraju ključnu ulogu u optimizaciji njegove ekonomičnosti. Međutim, suočeni smo s konstantnim izazovom prevencije krađe goriva, posebice s obzirom na nedavnu energetsku krizu koja je dovela do rekordnih cijena goriva i, kao posljedicu, povećala učestalost krađa. Ove se krađe najčešće događaju na parkiralištima i drugim nezaštićenim mjestima gdje vozači uzimaju pauze.

Naše Inovativno Rješenje za Zaštitu Goriva
Kako bismo zaštitili resurse naših klijenata, razvili smo sofisticirano rješenje koje uključuje pametni alarm. Ovaj alarm se aktivira ukoliko se čep za gorivo pokuša otvoriti bez odobrenja, pružajući time trenutnu reakciju na potencijalnu krađu.

Rezultati u Stvarnom Životu
10 Pokušaja Krađe: Od početka korištenja ovog sistema, zabilježili smo 10 slučajeva u kojima su naši pametni alarmi intervenirali.

500 Litara Goriva Ugroženo: U svakom od tih slučajeva, u spremniku se nalazilo najmanje 500 litara goriva.
100% Uspješnost: Zahvaljujući efikasnosti alarma i brzoj reakciji vozača, ni jedan litar goriva nije ukraden.
Zamjena Oštećenih Čepova: Svi oštećeni čepovi za gorivo pravovremeno su zamijenjeni novima.
Naš pametni alarmni sustav za gorivo pruža ključnu razinu zaštite, odvraća potencijalne lopove i pruža mir uma našim klijentima. U kombinaciji s preciznim podacima o potrošnji goriva, ovo rješenje ne samo da štiti resurse, već i doprinosi ukupnoj ekonomičnosti i učinkovitosti voznog parka.

pametni čep za spriječavanje krađe goriva

Pametni čep za sprijećavanje krađe goriva s alarmom

Integracija upravljanja gorivom s ostalim rješenjima za upravljanje flotom

Efikasno upravljanje gorivom ključno je za optimizaciju operacija flote, ali to je tek jedan dio slagalice. Integracija upravljanja gorivom s drugim telematskim rješenjima može dovesti do znatnih poboljšanja u učinkovitosti, troškovima i održivosti.

Prednosti integracije:

Precizno izračunavanje troškova rute: Omogućuje tvrtkama da precizno izračunaju troškove rute za svoje klijente, poboljšavajući transparentnost i zadovoljstvo klijenata.

Poboljšanje kulture vožnje: Integracija s rješenjima za analizu stilova vožnje može pomoći u identifikaciji i obuci vozača, dovodeći do smanjenja troškova goriva i oštećenja vozila.

Doprinos održivosti: Smanjenjem potrošnje goriva i emisija CO2, tvrtke doprinose održivim poslovnim praksama.

Ključna pitanja u upravljanju potrošnjom goriva:

 • Vrijeme provedeno u mirovanju: Koliko vremena vozilo provodi u mirovanju i na kojim lokacijama?
 • Prekoračenje brzine: Gdje i kada vozači prekorače dozvoljenu brzinu?
 • Korištenje uređaja za pomoć pri radu (PTO): Kakva je potrošnja goriva dok je uređaj uključen?

Studija slučaja: Smanjenje brzine za uštedu goriva
20% Ušteda: Smanjenjem brzine s 90 km/h na 80-85 km/h može se postići ušteda u potrošnji goriva do 20%.
600 Litara Dodatne Potrošnje Mjesečno: Za kamion koji prelazi 10 000 km mjesečno, ovo može značiti dodatnu potrošnju od 600 litara goriva.

Visoke Cijene Goriva: U trenutnim uvjetima visokih cijena goriva, ovo ima značajan financijski utjecaj.

Zakonska ograničenja brzine:
80 km/h: Zemlje kao što su Njemačka, Francuska i Švedska postavile su ograničenja brzine za kamione na 80 km/h.

Izbjegavanje Kazni: Vožnja unutar dopuštenih ograničenja brzine pomaže u izbjegavanju kazni.

Gorivo će uvijek biti ključni izazov u upravljanju flotom, a integracija upravljanja gorivom s drugim telematskim rješenjima ključna je za ostvarivanje maksimalne učinkovitosti i održivosti. Vaša posvećenost optimizaciji resursa i brizi o timovima i zajednicama pomaže u osiguranju dugoročnog uspjeha i profitabilnosti flote.

Modul za praćenje ponašanja vozača i kontrolu goriva

Modul za praćenje ponašanja vozača unutar sustava za GPS praćenje | eko vožnja

Unaprijedite upravljanje svojom flotom i smanjite operativne troškove s našim provjerenim rješenjima. Započnite s FMLC-om sada!