Sve što trebate znati o
praćenju imovine putem BLE tehnologije

Od stvaranja Bluetooth tehnologije niske potrošnje energije (BLE), tehnološka industrija postala je sve kreativnija u primjeni praćenja imovine putem BLE-a. Ova tehnologija omogućuje praćenje malih predmeta poput ključeva, prtljage, električnih alata i kosilica te unaprjeđenje iskustava u maloprodaji, sustavima kućne automatizacije, praćenju kućnih ljubimaca i kvalitetnoj unutarnjoj navigaciji za poslovne svrhe.

Prednosti i ključne značajke praćenja imovine putem BLE tehnologije

Praćenje imovine putem BLE tehnologije predstavlja bežično rješenje koje kombinira preciznost lokacije, učinkovitu potrošnju baterije i ukupnu isplativost. Bluetooth uređaji s niskom potrošnjom energije koriste se za prijenos podataka na kratke udaljenosti, što ih čini idealnim za pozicioniranje i praćenje imovine. U ovom članku istražit ćemo najvažnija razmatranja, pružajući vam bolji uvid u tehnologiju praćenja lokacije putem BLE-a i njezino mjesto u vašem poslovanju.

Praćenje putem Bluetootha: BLE odašiljači i BLE oznake

BLE uređaji za praćenje, odnosno odašiljači i oznake, nude nekoliko prednosti u odnosu na tradicionalne GPS uređaje za praćenje imovine, pod uvjetom da se koriste u prikladnim aplikacijama.

Iako su po funkcionalnosti slični, važno je razlikovati BLE odašiljače i BLE oznake jer imaju različite primjene, posebno ako razmatrate njihovu implementaciju u svoje poslovanje.

Jednostavno rečeno, BLE odašiljači su idealni za stacionarnu imovinu i izvrsni su za praćenje unutar zatvorenih prostora. S druge strane, BLE oznake su najbolje za praćenje manjih pokretnih objekata koji ne zahtijevaju stalno precizno određivanje lokacije.

BLE (Bluetooth) tehnologija praćenja primjena

Saznajte više o prednostima BLE tehnologije za praćenje imovine i poboljšajte svoje poslovanje danas!

Primjeri primjene za BLE odašiljače i BLE oznake

Praktične primjene BLE tehnologije u raznim industrijama za praćenje imovine i poboljšanje učinkovitosti.

BLE odašiljači za stacionarnu imovinu

Uređaji za praćenje imovine putem BLE tehnologije funkcioniraju tako da šalju signale koje prima drugi uređaj, poput mobilnog telefona s aplikacijom, telemetrijskog uređaja ili čak BLE odašiljača koji je konfiguriran kao prijemnik. Često se uspoređuju s svjetionicima jer pružaju signal koji obavještava korisnike o njihovoj lokaciji.

Kako rade BLE odašiljači?

BLE odašiljači su pasivni elementi, namijenjeni za trajno postavljanje na određene stacionarne površine. Oni emitiraju samo svoj identifikacijski broj, zbog čega se najčešće koriste za unutarnju navigaciju u zatvorenim prostorima.

GPS signali često slabe unutar zgrada, posebno u velikim objektima ili podrumima. Praćenje lokacije unutar zgrada postalo je ključno za veća skladišta, operativne centre, pa čak i zračne luke, kako bi funkcionirali učinkovitije. Tu dolaze do izražaja BLE odašiljači.

Za optimalne rezultate, postavlja se više odašiljača unutar prostora kako bi se osigurala najbolja pokrivenost. Ovi odašiljači međusobno komuniciraju, a svaki registrirani signal pokazuje trenutačnu lokaciju unutar zgrade.

Budući da su namijenjeni stacionarnoj imovini, BLE odašiljači su obično manje izdržljivi i manje upadljivi od BLE oznaka, jer ne trebaju privlačiti pažnju.

 

Primjeri primjene za BLE odašiljače

  • Praćenje sigurnosnih čuvara: U stvarnom vremenu pratite kretanje sigurnosnih čuvara dok obavljaju provjere na kontrolnim točkama u objektu.
  • Praćenje čistača i osoblja za održavanje higijene: Pratite kretanje čistača i osoblja za održavanje higijene u velikim objektima s visokim prometom, poput zračnih luka ili trgovačkih centara.
  • Automatizirane prijave vozila: Prijavljujte vozila koja se vraćaju na bazu nakon dana na cesti automatski.
  • Praćenje automata za prodaju: Iako se možda ne smatraju nepomičnom imovinom, automati za prodaju često ostaju na određenoj lokaciji dulje vrijeme.
  • Pratite koliko dugo je automat na lokaciji, je li još uvijek tamo i je li tim za održavanje već posjetio uređaj.
Praćenje u zatvorenim prostorima

Poboljšajte praćenje imovine uz BLE tehnologiju. Kliknite ovdje za više informacija!

BLE oznake za praćenje pokretne imovine

Slično kao odašiljači, BLE oznake su uređaji koji kontinuirano emitiraju jedinstvene signale koje mogu primiti uređaji s Bluetoothom. Da biste dobili bilo kakve informacije, potrebna vam je aplikacija na mobilnom uređaju ili platforma povezana s telemetrijskim uređajem koji može interpretirati signal.

Kako rade BLE oznake?

Oznake se koriste za aktivnu ili pokretnu imovinu. Izrađene su da budu izdržljivije i uočljivije, mogu detektirati temperaturu i vlažnost, te obično nose više informacija, poput imena ili karakteristika predmeta.

I dok su slične odašiljačima po funkcionalnosti, oznake pružaju različitu primjenjivost. Informacija koju prikupljate nije samo da je netko ušao u određeni raspon, već da je uređaj za praćenje imovine putem BLE tehnologije unutar dosega prijemnog uređaja. Prema tome, glavna razlika je identifikacija lokacije imovine umjesto vlastite.

Zapamtite, prijemnik može biti bilo koji uređaj unutar mreže, a ne samo vi koji pretražujete parkiralište sa svojim telefonom u potrazi za ključevima.

Primjeri primjene za BLE oznake

  • Građevinska oprema: Građevinski projekti traju dugo, a mnogi alati često se nakupljaju na gradilištu. BLE oznake mogu pomoći u praćenju alata i osigurati da su svi zabilježeni.
  • Poljoprivreda: Polja za uzgoj usjeva zahtijevaju mnoge alate i strojeve. BLE oznake nude brzo rješenje za praćenje njihove lokacije i korištenja.
  • Hitne službe: Hitne medicinske službe i vatrogasne postrojbe koriste mnogo alata i opreme. BLE oznake omogućuju lako praćenje svakog predmeta s dugim vijekom trajanja baterije i minimalnim održavanjem.

Na kraju dana, u usporedbi s tradicionalnim GPS uređajima za praćenje, BLE oznake s niskom potrošnjom energije su manje i jednostavnije za upotrebu. U većini slučajeva, sve što trebate učiniti je zalijepiti ih na imovinu, osigurati prijemnik i spremni ste za početak.

Praćenje imovine putem BLE-a s Mapon-om

Mapon platforma za upravljanje flotama pruža različita rješenja za praćenje imovine, uključujući BLE uređaje za praćenje. Signali s BLE uređaja pokupljeni su od strane bliskog telemetrijskog uređaja, a informacije se dostavljaju na Mapon platformu gdje su prikazane korisnicima. Menadžeri također mogu primati obavijesti i pregledavati detaljne informacije o BLE uređajima putem Mapon mobilne aplikacije za menadžere flote.

Točnost lokacije prikazane putem BLE oznake na Mapon PRO platformi primarno će ovisiti o njezinoj frekvenciji, osjetljivosti i dometu. Čim telemetrijski uređaj uđe u domet odgovarajuće BLE oznake, lokacija će biti precizno određena.

Rješenje nudi jednostavno postavljanje, korisnički prijateljski pregled i upravljačke sposobnosti, kao i izvještaj koji sažima sve najvažnije informacije tijekom odabranog razdoblja.

BLE praćenja na Mapon platformi
Asset tracking report

Što su BLE protokoli?

Trenutno postoji nekoliko različitih protokola koji su razvijeni za upravljanje BLE signalima, pri čemu su najpopularniji iBeacon od Applea i Eddystone koji je razvio Google. No, što je protokol i zašto je važan za vašu primjenu BLE tehnologije?

Protokoli određuju kako će BLE signal biti emitiran i kako će ga prijemnik očitati. Drugim riječima, to su unaprijed određeni skupovi pravila ili formata za razmjenu podataka između uređaja. Dakle, za kompatibilnost i mogućnost integracije, potrebno je osigurati da svi uređaji koriste isti protokol.

Važno je zapamtiti da svi uređaji neće podržavati sve komunikacijske protokole, što znači da beacon možda neće biti prepoznat od strane određene aplikacije ili platforme. Na primjer, Apple Air tagovi koriste iBeacon, koji će dobro funkcionirati u okruženju korisnika iOS-a, ali možda neće dobro raditi s drugim platformama. Nasuprot tome, AltBeacon je stvoren kao otvoreni izvorni protokol beacona kako bi se prevladalo pitanje favoriziranja jednog dobavljača nad drugima. Još jedan primjer je BLE beacon koji je napravila tvrtka ELA, koji pokazuje svoju kompatibilnost s dva glavna protokola.

Mapon BLE praćenje imovine

Koliko dugo traje baterija BLE beacona?

Baterija BLE beacona može trajati različito vrijeme ovisno o frekvenciji emitiranja signala, kapacitetu baterije i uvjetima korištenja. U prosjeku, BLE beacon može trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina.

Ako želite saznati više o rješenjima za praćenje uređaja s Bluetoothom niske potrošnje energije i mogućnostima unutar Mapona, dogovorite sastanak s našim stručnjacima!

BLE uređaji za praćenje imovine

BLE uređaji za praćenje imovine emitiraju signale unutar određene valne duljine koje prikupljaju obližnji prijemnici. Općenito, to je jednosmjerna veza, gdje bi telefon, telemetrijski uređaj ili bilo koji drugi tip hardvera koji podržava tu funkcionalnost, mogao djelovati kao prijemnik. Međutim, postoje i BLE odašiljači/oznake koji su izgrađeni tako da djeluju kao prijemnici.

Da bi rješenje funkcioniralo, prijemnik također treba imati potrebni softver, npr. aplikaciju ili internetsku platformu, i aktivnu internetsku vezu kako bi registrirao i prikazao dolazni signal. Kada se krug zatvori, trebali biste imati informacije o vašoj lokaciji ili lokaciji predmeta.

BLE - Bluetooth praćenje princip rada

Unaprijedite učinkovitost svog poslovanja uz BLE praćenje imovine.